Cultuur_corona

Corona en de regels voor culturele instellingen – update 3 mei 2021

De coronaregels van het kabinet hebben gevolgen voor veel activiteiten. Zingen, dansen, toneelspelen en muziek maken is nu anders. En er zijn aanpassingen bij locaties zoals in de horeca, in het museum, buurthuizen en op de sportschool.

Waar vind ik de meest actuele informatie?

Op de website van de Rijksoverheid vind u de meest actuele informatie. Er is een speciale pagina met informatie over 'corona en cultuur, uitgaan en sport'.

De belangrijkste regels op een rij

Dit zijn de belangrijkste regels die nu gelden:

 • Bibliotheken mogen open blijven voor het afhalen en brengen van gereserveerde boeken en voor activiteiten voor kwetsbare groepen zoals georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding. Bekijk de website van uw bibliotheek wat mogelijk is.
 • Culturele instellingen als theaters, bioscopen, musea, concertzalen, monumenten, muziekscholen en vergelijkbare locaties zijn gesloten voor publiek. Voor alle regels kijkt u op de website van de Rijksoverheid 'corona en de regels voor culturele instellingen'.
 • Toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren mag alleen in de eigen woning (het advies is om dan niet meer dan 1 leerling op 1 dag te ontvangen), op besloten plaatsen en op openbare plaatsen in de buitenlucht . Voor alle regels kijkt u op de website van de Rijksoverheid ‘corona en zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren’.
 • Het wordt afgeraden om te zingen in groepen. Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar en professionele zangkoren. Lees hier de regels voor zingen en zangkoren.
 • Evenementen zijn op dit moment nog verboden.
 • Jongeren tot en met 17 jaar:
  • mogen onder voorwaarden buiten vrij samenkomen, zonder toepassing van de 1,5 meter-regel. Dit betekent bijvoorbeeld dat (jeugd)orkesten met leden tot en met 17 jaar weer buiten mogen repeteren. Ondanks het feit dat ‘samenkomen’ zonder toepassing van de 1,5 meter regel is toegestaan, adviseren wij bij repetities de richtlijnen die zijn opgenomen in het KNMO protocol te volgen, waaronder de afstand tot elkaar. De reden hiervoor is dat enkel ‘samenkomen’ een andere situatie is dan ‘samen buiten repeteren’. Het protocol is te raadplegen op de website van de KNMO.
  • mogen (met hun begeleiding) deelnemen aan georganiseerde (culturele) jeugdactiviteiten op openbare plaatsen en in de buitenlucht.
  • mogen onder voorwaarden binnen repeteren, met toepassing van de richtlijnen in het KNMO protocol. Uiteraard kan dit enkel wanneer het gebouw niet aangemerkt is als openbaar gebouw. Het gaat hier dus om een samenkomst met een besloten karakter voor jongeren tot en met 17 jaar.
  • Personen van 18 tot en met 26 jaar mogen onder voorwaarden weer buiten sporten, mits deze activiteit plaatsvindt bij een sportaccommodatie/op een locatie die onderdeel is van een sportaccommodatie. De gemeente Epe ziet dansen ook als sport. Dit is, onder voorwaarden, buiten toegestaan voor iedereen tot en met 26 jaar. Neemt u hiervoor contact op met de gemeente Epe om af te stemmen.

Protocollen culturele en creatieve sector

Bedrijven en organisaties in de cultuursector maken op brancheniveau plannen (protocollen) voor veilig werken. In protocollen staat hoe zij de RIVM-richtlijnen vertalen naar hun dagelijkse praktijk. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u per branche de vastgestelde protocollen.

Financiële regelingen voor de culturele en creatieve sector, kunstenaars en artiesten

Bent u een organisatie in de culturele sector? Of werkt u in de culturele sector als bijvoorbeeld acteur, kunstenaar of muzikant? En heeft u door de gevolgen de corona-uitbraak financiële hulp nodig? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de kabinetsbrede maatregelen voor banen, inkomens en economie. Ook zijn er sectorspecifieke maatregelen voor het culturele en creatieve veld.  

Bekijk ook:

Deze informatie is afkomstig van de website van de Rijksoverheid.

Pagina opties